Het concert met leden van Combattimento op 14 maart a.s. is afgelast. De organisatie van Concerten op de Berg ziet dat de ontwikkelingen rondom het corona-virus ook effect hebben op de kaartverkoop van dit concert. Met het afgelasten van dit concerten respecteren wij de signalen uit onze omgeving.

In de elf jaar dat Concerten op de Berg bestaat, hebben we nog nooit een concert hoeven afzeggen. Ook al vinden we dit heel erg jammer, we willen niet koste wat het kost een concert organiseren in tijden van onzekerheid en onrust.

Geld terug

Iedereen die een kaartje heeft gekocht krijgt het volledige bedrag terug. Heeft u via de mail kaarten bij ons besteld, dan krijgt u automatisch uw betaling terug gestort op uw rekening. U hoeft hier niets voor te doen.

Heeft u kaartjes gekocht via Brinkers, dan vragen we u een e-mail te sturen aan concertenopdeberg@gmail.com. Vermeld hierin de kaartnummers (te vinden op de kaarten) en het rekeningnummer (IBAN) waarop we het aankoopbedrag kunnen terugstorten.

We streven ernaar zo spoedig mogelijk alle betalingen terug te storten.

Vragen?

Heeft u vragen hierover? Neem dan contact op met Hans Aldenkamp (penningmeester): 06 53 68 70 74

Samen met het ensemble kijken we of we hen op een andere moment alsnog mogen verwelkomen. We vragen om uw begrip en hopen u bij een ander concert weer te zien.

Eén instrument staat volop in de schijnwerpers tijdens het openingsconcert van Concerten op de Berg op zaterdag 21 september: de klarinet. Grote componisten als Mozart en Brahms hadden een grote voorliefde voor dit blaasinstrument.

Klarinettist Arjan Woudenberg kijkt uit naar het concert met het Amarone Ensemble in Nederhorst den Berg. “In de klarinetcomposities van Mozart en Brahms zitten twee opmerkelijke overeenkomsten”, verklapt hij. “Beide componisten schreven tegen het einde van hun leven hun werken voor de klarinet. En beide componisten droegen deze prachtige stukken op aan een klarinettist die hen heeft geïnspireerd: Mozart bewonderde Anton Stadler; voor Brahms was het Richard Mühlfeld, dankzij wie de klarinet bijnamen kreeg als ‘de nachtegaal van het orkest’ of ‘Fräulein Klarinette’.”

Signatuur

Naast overeenkomsten zijn ook verschillen. “Het klarinetkwintet van Mozart dat we in de Willibrordkerk ten gehore zullen brengen bevat een menuet waar je duidelijk de signatuur van Mozart herkent door het gebruik van elementen uit de volksmuziek. Mozart maakte zo mooi gebruik van de klarinet. Het langzame deel lijkt daarin erg op het beroemde klarinetconcert, een favoriet stuk van veel muziekliefhebbers. Deze stukken zijn van een haast ongekende schoonheid.”

Menuet en volksdansen

Het kwintet van Brahms behoort volgens Woudenberg tot de top van het repertoire voor klarinet en strijkers. “Brahms heeft volgens mij goed naar Mozart geluisterd en is qua vorm dichtbij Mozarts compositie gebleven. Zo maakt de klarinet zijn entree in het stuk na de entree van de strijkers. In plaats van een menuet kiest Brahms er juist voor om in het langzame tweede deel volksmuziek te introduceren. Het bevat heel duidelijk trekjes van een Hongaarse zigeunermelodie. De klarinetpartij is zeer verweven met de strijkers. Natuurlijk krijgt de klarinet af en toe een virtuoos solistische rol, zoals in het tweede deel.”

Thuiskomen

Zijn muzikale vrienden van het Amarone Ensemble spelen hij in de knusse Willibrordkerk ook werk van Franz Schubert en de Hongaarse componist Zoltán Kodály. De muziek van Mozart en vooral Brahms en het samenspelen met de strijkers, dat voelt voor de klarinettist als thuiskomen. “Ik ben opgegroeid in een muzikale familie, mijn ouders bespeelden strijkinstrumenten. Als kind viel ik graag in slaap bij het geluid van muziek van Brahms. Ik vind het heerlijk om eens in de zoveel tijd de kans te krijgen deze muziek weer ten gehore te brengen.”

Geen ander klassiek muziekstuk dat vernoemd is naar een vis werd zo beroemd als het Forellenkwintet van Franz Schubert. Op 9 maart wordt deze compositie ten gehore gebracht in de knusse Willibrordkerk in Nederhorst den Berg.

Het stuk, tevens de titel van één van Schuberts bekendste liederen, vertelt echter het verhaal van een dichter die een prachtige forel vrolijk stroomopwaarts ziet zwemmen. Een handige visser, die het heldere water vertroebelt met zand en modder, vangt de nietsvermoedende vis. Bij de dichter leidt dit schouwspel tot hevige gevoelens van woede, onmacht en verraad.

“Als luisteraar kun je het beste lekker achterover leunen en de muziek met al zijn details over je heen laten komen.”

Nadia Wijzenbeek, violiste

Zonnige muziek
Ondanks deze tragiek is de muziek van Schuberts Forellenkwintet tamelijk zonnig, vertelt violiste Nadia Wijzenbeek van het Amarone Ensemble. “Van composities van Schubert wordt je blij, maar er zit ook diepte in. Dat maakt zijn werken zo bijzonder. Het is prachtig beeldende muziek: je hóórt de vis duikelen. Ook hoor je in het stuk een conversatie – een vraag- en antwoordspel – tussen de instrumenten. Als luisteraar kun je het beste lekker achterover leunen en de muziek met al zijn details over je heen laten komen.”

Moeilijkheidsgraad
Een goede voorbereiding is daarom essentieel voor de violiste. “Dit stuk is rustiger, maar daardoor veel moeilijker om te spelen”, vervolgt Wijzenbeek. “Die technische moeilijkheidsgraad wordt misschien niet overal opgemerkt door het publiek, maar de kleine details maken deze muziek juist zo verfijnd. Alle noten liggen als het ware onder een vergrootglas.”

Vuurwerk
Ook speelt het ensemble het pianokwartet van Johannes Brahms. Dat belooft vuurwerk, aldus de violiste. “Deze muziek grijpt je en sleurt je mee. Vooral het laatste deel, dat lijkt soms wel zigeunermuziek. Bij die muziek kunt je bijna niet blijven stilzitten.” De virtuoze pianopartij wordt vertolkt door de gelauwerde Amerikaanse pianist Derek Han, die speciaal voor dit concert naar Nederhorst den Berg komt.

Bestel uw concertkaarten nu online. Geen internet? Geen probleem! U kunt ook kaarten kopen bij Brinkers Mode en Lingerie (Dammerweg 1 in Nederhorst Den Berg). U wordt verzocht contant te betalen.

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski componeerde in 1890 het Strijkerssextet in d-mineur Souvenir de Florence. Het stuk vormt een muzikale herinnering aan de tijd dat de Russische componist in Florence woonde en werkte. Hij droeg het werk speciaal op aan de Kamermuziekvereniging van Sint Petersburg, als antwoord op zijn toetreding tot deze vereniging.

Menig tv-kijker heeft een aha-erlebnis van jewelste bij het openingsdeel (allegro con spirito). Kijk en luister maar!

Oh ja, niet vergeten: op 25 mei speelt het Amarone Ensemble bij Concerten op de Berg in de Willibrordkerk. Onder meer op het programma: Tsjaikovski’s Souvenir de Florence.

2018 wordt een feestelijk lustrumjaar voor Concerten op de Berg. Voor alweer het tiende jaar wordt in de knusse Willibrordkerk in Nederhorst den Berg een serie concerten georganiseerd van hoog niveau. En voor dit speciale seizoen komen meerdere topmusici naar Nederhorst.

De afgelopen negen jaar Concerten op de Berg hebben bijzondere concerten opgeleverd. Sopraan Tania Kross, topvioliste Emmy Verheij en de wereldberoemde pianiste Anna Federova, allemaal speelden ze al bij ons in Nederhorst. En ook tijdens het lustrumjaar komt de klassieke muziekliefhebber volledig aan zijn trekken bij Concerten op de Berg.

Dit seizoen begint met de warme muzikale gloed van de cello. Onder leiding van Fred Pot uit Nederhorst brengen de vier topcellisten van het Noord-Nederlands Cellokwartet een veelzijdig programma met werken van Telemann, Bach, Emanuel Moor en… the Beatles.

Bijzonder is dit jaar de komst van twee toppianisten naar Nederhorst. De gelauwerde Amerikaanse pianist Derek Han komt speciaal naar Nederland om bij ons een prachtig romantisch programma ten gehore te brengen. Samen met musici uit Nederhorst speelt hij een pianokwartet van Brahms en het beroemde Forellenkwintet van Schubert.

Als klap op de vuurpijl mogen we ons verheugen op een concert van pianovirtuoos Hannes Minnaar. Deze toppianist behoeft allang geen introductie meer. Deze inwoner van Nederhorst, in 2016 winnaar van de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, zei volmondig ‘ja’ op onze uitnodiging om in de Willibrordkerk een concert te verzorgen. Dat belooft spektakel te worden: Minnaar brengt werken van Bach, Beethoven, Franck en Messiaen.

Het seizoen krijgt een feestelijke afsluiting met een vertolking van Souvenir de Florence van Tsjaikovski. Ook staat Dvoràks strijksextet op het programma. De musici van het Amarone ensemble, die vrijwel allemaal in het dorp wonen, brengen deze klassiekers op overtuigende wijze tot leven.

Wij hebben veel zin in ons nieuwe concertseizoen. U ook? Bestel meteen hier uw kaarten!