Pjotr Iljitsj Tsjaikovski componeerde in 1890 het Strijkerssextet in d-mineur Souvenir de Florence. Het stuk vormt een muzikale herinnering aan de tijd dat de Russische componist in Florence woonde en werkte. Hij droeg het werk speciaal op aan de Kamermuziekvereniging van Sint Petersburg, als antwoord op zijn toetreding tot deze vereniging.

Menig tv-kijker heeft een aha-erlebnis van jewelste bij het openingsdeel (allegro con spirito). Kijk en luister maar!

Oh ja, niet vergeten: op 25 mei speelt het Amarone Ensemble bij Concerten op de Berg in de Willibrordkerk. Onder meer op het programma: Tsjaikovski’s Souvenir de Florence.

2018 wordt een feestelijk lustrumjaar voor Concerten op de Berg. Voor alweer het tiende jaar wordt in de knusse Willibrordkerk in Nederhorst den Berg een serie concerten georganiseerd van hoog niveau. En voor dit speciale seizoen komen meerdere topmusici naar Nederhorst.

De afgelopen negen jaar Concerten op de Berg hebben bijzondere concerten opgeleverd. Sopraan Tania Kross, topvioliste Emmy Verheij en de wereldberoemde pianiste Anna Federova, allemaal speelden ze al bij ons in Nederhorst. En ook tijdens het lustrumjaar komt de klassieke muziekliefhebber volledig aan zijn trekken bij Concerten op de Berg.

Dit seizoen begint met de warme muzikale gloed van de cello. Onder leiding van Fred Pot uit Nederhorst brengen de vier topcellisten van het Noord-Nederlands Cellokwartet een veelzijdig programma met werken van Telemann, Bach, Emanuel Moor en… the Beatles.

Bijzonder is dit jaar de komst van twee toppianisten naar Nederhorst. De gelauwerde Amerikaanse pianist Derek Han komt speciaal naar Nederland om bij ons een prachtig romantisch programma ten gehore te brengen. Samen met musici uit Nederhorst speelt hij een pianokwartet van Brahms en het beroemde Forellenkwintet van Schubert.

Als klap op de vuurpijl mogen we ons verheugen op een concert van pianovirtuoos Hannes Minnaar. Deze toppianist behoeft allang geen introductie meer. Deze inwoner van Nederhorst, in 2016 winnaar van de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, zei volmondig ‘ja’ op onze uitnodiging om in de Willibrordkerk een concert te verzorgen. Dat belooft spektakel te worden: Minnaar brengt werken van Bach, Beethoven, Franck en Messiaen.

Het seizoen krijgt een feestelijke afsluiting met een vertolking van Souvenir de Florence van Tsjaikovski. Ook staat Dvoràks strijksextet op het programma. De musici van het Amarone ensemble, die vrijwel allemaal in het dorp wonen, brengen deze klassiekers op overtuigende wijze tot leven.

Wij hebben veel zin in ons nieuwe concertseizoen. U ook? Bestel meteen hier uw kaarten!